Januari

De maand januari en het nieuwe jaar is gestart!

We hebben al kunnen schaatsen en sleetje rijden en veel mensen hebben in januari goede voornemens om weer meer te sporten, in de sportscholen zie je iedereen fanatiek weer beginnen....maar gedurende de maand neemt het al weer af! Hoe komt het toch dat we het niet vol houden? 

 

Weerstand om de deur uit te gaan, vooral als het natuurlijk berekoud is, misschien wel de spierpijn die eerst komt en dat het in het begin minder leuk is, want het duurt vaak even voordat je echt je conditie weer gaat opbouwen of mis je gewoon een sportmaatje?

 

Bewegen is goed voor de gezondheid. Sporten vermindert de kans op hart- en vaatziekten, versterkt de spieren (waardoor gewrichten en botten beter worden ondersteund).

Verder verbetert sporten de algemene lichamelijke conditie. Maar waar is sporten nu allemaal goed voor?

 

Tien goede redenen om te gaan sporten:

Betere weerstand

Goede nachtrust

Minder kans op hart- en vaatziekten

Gezonde stoelgang

Betere conditie

Snellere stofwisseling

Krachtige spieren

Sterke botten

Vrolijk humeur

Minder stress

 

Wat gebeurt er nu precies met je lichaam als je sport?

 

Hartslag gaat omhoog

Mensen die weinig of niet sporten hebben ongeveer een hartslag van 70 tot 80 slagen per minuut. Door regelmatig te sporten verlaagt de hartslag, een lagere hartslag is positief, want het hart hoeft minder vaak samen te trekken om het bloed rond te pompen. Tijdens het sporten gaat de hartslag echter omhoog en kan zelfs oplopen tot 190 slagen per minuut. Je kunt een beetje uitrekenen wat je maximale hartfrequentie is door je leeftijd van 220 af te trekken. Ben je 40 jaar, dan is je maximale hartslag waarop je moet sporten 220 - 40 = 180 per minuut. Met die hartslag kun je je trainingsdoel bereiken: wil je je gezondheid onderhouden, dan train je op 55-65% van je maximale hartfrequentie. Wil je vermageren, dan train je het best op 65-75%. Is conditieverbetering je uiteindelijke doel, dan houd je 75-85% aan.

 

Botten

Bot wordt constant afgebroken en opnieuw aangemaakt. Door het sporten wordt er meer aangemaakt dan er afgebroken wordt. De kans op botontkalking wordt hierdoor kleiner.

 

Spieren

Een extra hoeveelheid bloed wordt naar de spieren gevoerd. Dit bloed geeft zuurstof af, die nodig is voor de verbranding van voedingsstoffen. Let er wel op dat je niet sport met koude spieren: koude spieren zijn kwetsbaar voor blessures. De beste manier van opwarmen is om langzaam te beginnen met bewegen, en dat gedurende 15 tot 20 minuten op te voeren tot aan het niveau waarop je wilt gaan sporten.

 

 

Waardoor komt het dat jij weer afhaakt en stopt met sporten? of sowieso nooit eraan begint? 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0
NGS  licentienr. 451867
NGS licentienr. 451867